Terugblik eerste seizoenshelft Roda JC Voetbalacademie

In deze kort maar krachtige terugblik nemen wij u in vogelvlucht mee in de resultaten en eindstanden van alle teams van onze Voetbalacademie: van promotie tot aan het net ontlopen van degradatie, van een 14-0 overwinning tot aan het mislopen van een kampioenschap op de laatste speeldag.
In het Fundament (JO10 en JO11) spelen onze jongste talenten. Ze trainen op vrijdag en zondag bij Roda JC Kerkrade, maar blijven ook nog actief binnen hun eigen amateurvereniging. In de afgelopen maanden heeft het Fundament tegen verschillende (internationale) ploegen mogen oefenen, zoals Borussia Mönchengladbach, RSC Anderlecht, 1. FC Köln, PSV en Feyenoord. Deze wedstrijden dragen, naast een gevarieerd trainingsaanbod, bij aan de ontwikkeling en kennismaking van onze spelers met de BVO-wereld. De spelers hebben mooie stappen gezet in hun ontwikkeling en in het nieuwe jaar staan wederom enkele interessante wedstrijden op het programma.
 
De JO12 is het jongste volledige team van de Roda JC Voetbalacademie. Zij spelen conform de reglementen van de KNVB nog niet met een stand of puntensysteem, maar voor het spelplezier. De uitslagen zijn dan ook heel erg wisselvallig, zo werd er gewonnen van PSV, maar verloren tegen VVV-Venlo. Naast de competitie speelde dit team ook mee met de Frits Schrouff Future Trophy. Hierin eindigde het op de laatste plaats, maar er werd wel van West Ham United met klinkende cijfers gewonnen: 3-0. Het was voor deze jongens een leerzame en succesvolle eerste seizoenshelft. 
 
De JO13 van Roda JC eindigde op een keurige vierde plaats in Divisie 2. Ze begonnen het seizoen ijzersterk met vier overwinningen op een rij. Het rechtstreekse duel om de koppositie in speelronde 5 tegen PSV ging in Eindhoven helaas met 6-1 verloren. Wel wisten ze twee keer overtuigend van MVV Maastricht te winnen, thuis met 6-0 en uit met 1-5. De derby tegen Fortuna in Sittard eindigde in een 1-1 gelijkspel, in Kerkrade werd onnodig verloren. Door goede prestaties tegen FC Den Bosch, Helmond Sport en FC Eindhoven wist dit team alle Limburgse clubs onder zich te houden. In de tweede ronde van de beker verloren ze op een ijskoude dinsdagavond in Venlo van VVV door penalty’s na een 0-0 eindstand.
 
De JO14 eindigde afgelopen seizoen in de middenmoot. Na veertien wedstrijden gespeeld te hebben, stond het team op een knappe vijfde plaats in Divisie 2. De eerste twee wedstrijden van het seizoen werden winnend afgesloten, maar de daaropvolgende drie duels werden verloren. Thuis werd er knap gewonnen van onder meer Excelsior Rotterdam en FC Dordrecht, en mede door de goede start hoefde deze ploeg zich nooit echt druk te maken om degradatie. In de beker ging het minder voortvarend. Hierin werd nipt met 3-2 verloren van MVV Maastricht. 
 
De JO15 eindigde, net boven de degradatiestreep, op een zesde plek. Een goede eindsprint, waarin drie wedstrijden op rij werden gewonnen, zorgde voor handhaving in Divisie 4. Thuis werd van WSV helemaal niks overgelaten op de voorlaatste speeldag: 14- 0. Dat was een gigantische stap richting handhaving. Op de laatste speeldag werd ook concurrent JEKA overtuigend aan de kant gezet: 0-3. Daardoor handhaving een feit. In de beker werd verloren van FC Den Bosch, de kampioen van diezelfde Divisie 4. 
 
Ook de JO16 moest lang vrezen voor degradatie, maar speelde zich uiteindelijk nog knap naar een veilige vijfde plaats. Op Sportpark Kaalheide werd Westlandia in de voorlaatste speelrode met 5-0 aan de kant gezet. Dat zorgde voor de handhaving in Divisie 4. In de competitie verloor het team slechts één thuisduel - tegen Alexandria’66 stond er 3-4 op het scorebord. Het bekeravontuur zat er helaas al snel op. In augustus werd er met 3-0 verloren van Willem II. De focus kan voor de JO16 volledig op de tweede seizoenshelft. 
 
De JO18 deed tot de allerlaatste speeldag mee om het kampioenschap in Divisie 4, maar een nederlaag tegen Helmond Sport zorgde ervoor dat FC Dordrecht op de eerste plek eindigde, na een 2-0 overwinning tegen MVV Maastricht. Er werden uiteindelijk 28 punten behaald wat goed was voor de tweede plek. Al met al een knappe prestatie van deze jongens. De beker komt ook voor de JO18 niet naar Kerkrade dit seizoen, want in de eerste ronde verloor het elftal met 3-2 van De Graafschap.
 
De JO21 wist, nadat het vorig jaar gedegradeerd was, weer te promoveren. Zij werden tweede in Divisie 3 achter Willem II en gaan weer terug naar Divisie 2. Een overtuigende 6-1 overwinning in een kletsnat Haarlem tegen de Koninklijke HFC was hiervoor doorslaggevend. Eerder dit seizoen ging de ploeg van Edwin Linssen nog met 2-1 onderuit op eigen veld tegen diezelfde Haarlemse ploeg. In de beker werd in de eerste ronde afgerekend met De Treffers, maar in de tweede ronde bleek Feyenoord een maatje te groot. Op Sportpark Varkenoord verloor Roda JC O21 met 2-1.
 
Hoofd Jeugdopleiding Danny Volkers blikt tevreden terug op de eerste seizoenshelft: ”De keuze om de JO11 weg te halen uit de jeugdopleiding en te vervangen door het Fundament roept veel positieve geluiden op. Dit geldt ook voor de kwalitatief hoge trainingen en wedstrijden, aangeboden vanuit het Fundament. Ook de combinatie met het trainen en spelen bij hun eigen amateurclub blijkt positief te werken bij zowel ouders als de amateurclubs.” Dat binnen de opleiding geen enkel team gedegradeerd is, stemt Volkers ook tevreden: “Het geeft aan dat we op de goede weg zijn. Uiteraard willen we met enkele teams graag op een hoger niveau acteren. Hier ligt dan ook de uitdaging in de tweede seizoenshelft, maar uiteindelijk gaat het om de individuele ontwikkeling van de speler. Na de winterstop zal het programma voor JO12, JO13 en JO14 nog individueler worden afgestemd, om de ontwikkeling extra te bevorderen.”

Daarnaast nog een speciale alinea voor onze JO21, zij verdienen het om extra benoemd te worden na hun geweldige prestatie. Volkers: “Nadat ze de eerste twee wedstrijd verloren, werd er een unieke reeks neergezet met daarin zeven overwinningen en vijf gelijke spelen. Dit resulteerde twee weken geleden in promotie naar de Tweede Divisie, waarin we na de winterstop het hoogst spelende Onder 21-elftal van Limburg zijn. Een mooie uitdaging ligt er klaar. Wij willen onszelf handhaven op dat niveau.” Het uiteindelijke doel van de Roda JC Voetbalacademie is spelers te laten integreren bij het eerste elftal van Roda JC. “Bijna alle spelers van de O21 hebben de eerste seizoenhelft mogen ruiken aan het eerste elftal, sommige daarvan trainen met regelmaat mee en maken op momenten ook deel uit van de wedstrijdselectie. Een teken dat we als jeugdopleiding stappen maken, maar we moeten altijd meer willen en beter willen worden”, besluit Volkers.
Geplaatst op: 21-12-2023