Via Kaalheide naar... VVV-Venlo

Hij is de laatste speler uit de eigen Voetbalacademie die voor een fors transferbedrag werd verkocht. Inmiddels is hij via AZ Alkmaar, Willem II en KSC Lokeren terecht gekomen bij VVV-Venlo. Wij vroegen Guus Hupperts hoe hij terugkijkt op zijn tijd bij Roda JC Kerkrade en hoe het nu met hem gaat.
Paspoort Guus Hupperts:
Leeftijd: 28
Geboorteplaats: Heerlen
Lengte: 1,76m
Jaren Roda JC Voetbalacademie: 13
Positie: Rechtsbuiten

Hupperts begon met voetballen bij FC Gulpen. Toen hij zes jaar oud was kwam hij bij Roda JC in het jeugdplan terecht en vanaf dat moment is hij tot het eerste elftal niet meer weggeweest. In die periode heeft hij veel verschillende trainers gehad. “Ik kan me nog herinneren dat ik training kreeg van onder andere John Ortmans, René Trost en Rick Plum. Van Rick heb ik het meeste geleerd. Ik speelde veel bij hem en hij ging ook individueel met mij aan de slag. Hij probeerde mij echt beter te maken. Hij groeide ook mee met het team. Als wij een leeftijdscategorie hoger gingen spelen, ging Rick met ons mee."

In een zeer turbulente periode mocht hij voor het eerst mee met het eerste elftal. Door blessures en schorsingen zat hij bij de wedstrijdselectie voor de laatste wedstrijd van het seizoen 2008/2009, de uitwedstrijd tegen Feyenoord. “Ik kan me nog goed herinneren dat ik slechts één keer had meegetraind voor de wedstrijd. Voor mijzelf was dit natuurlijk heel spannend, maar ik voelde de spanning die toen in de selectie heerste ook heel erg. Om die wedstrijd in de Kuip van zo dichtbij mee te mogen maken was heel mooi. Er moest gewonnen worden en toen dat lukte was dit prachtig. Niemand had dit nog verwacht eigenlijk." Door een nog groter spelerstekort zat hij ook bij de selectie in de finale van de play-offs tegen SC Cambuur Leeuwarden. Hier leek hij zelfs, op zeventienjarige leeftijd, zijn debuut in het betaald voetbal te gaan maken. “Ik stond kort voor tijd klaar om in te vallen, maar toen scoorde Boldizsár Bodor, gelukkig, de gelijkmaker. Toen zei Harm van Veldhoven (destijds trainer, red) dat ik weer mocht gaan zitten. Natuurlijk was ik graag ingevallen, maar in de eredivisie blijven was het belangrijkste. Dit was ook goed voor de Voetbalacademie. Jeugdspelers spelen het liefst bij een club waarvan het eerste in de eredivisie speelt."

Debuut
Het daadwerkelijke debuut van de buitenspeler kwam uiteindelijk op 17 oktober 2010, thuis tegen Vitesse. Roda JC won die wedstrijd met 4-1 en Hupperts kwam in minuut 85 in het veld. Lachend vertelt hij wat hij zich daar nog van kan herinneren: “Ik weet nog dat Mads Junker een bal op mij moest afspelen, zodat ik had kunnen scoren. De dag erna kwam Junker nog naar me toe op de training om zich te verontschuldigen. Het maakte mij eigenlijk al niet meer uit. Ik was allang blij dat ik mijn debuut had gemaakt." In dat seizoen doet hij nog twee keer mee met Roda JC-1. Eén keer in de eredivisie en één keer in het bekertoernooi.

In het seizoen 2011/2012 kwam de rechtspoot steeds meer aan het spelen toe. Echter, hield een buikspierblessure hem een groot gedeelte van het seizoen aan de kant. “Ik had veel last van die spier. De dokter zei dat ik tijdelijk helemaal moest stoppen met voetballen om hem tot rust te laten komen. Daarna heb ik alles rustig weer opgebouwd en nog aardig wat minuten gemaakt." Hupperts speelde zeven keer mee en verzorgde zelfs twee assists. “Helaas bereikten we toen de play-offs voor Europees voetbal net niet. Anders had ik misschien nog wel vier wedstrijden meer gespeeld."

Doorbraak
In het seizoen 2012/2013, onder Ruud Brood, brak Hupperts echt door. De trainer had veel vertrouwen in de aanvaller. Uiteindelijk scoorde hij vier keer en gaf hij drie assists in 32 wedstrijden. Het seizoen van de doorbraak van de rappe buitenspeler was ook het seizoen waarin Roda JC uiteindelijk tegen Sparta Rotterdam ontsnapte aan degradatie. “Ik heb geen idee waarom het dat jaar zo slecht ging. Op papier was het een prima selectie en clubs kwamen nog steeds niet met een lekker gevoel naar Kerkrade." In het Parkstad Limburg Stadion werd dat seizoen ook alleen verloren van Ajax, Feyenoord en FC Utrecht. “Uiteindelijk denk ik dat we ook veel pech hadden in dat jaar. Het daaropvolgende seizoen, waarin we uiteindelijk wel degradeerden, zat het ons ook zeker niet mee."

Dat seizoen was individueel misschien wel het beste uit zijn carrière tot nu toe. In 34 wedstrijden kwam hij tot negen doelpunten en zes assists. Zijn spel leidde er uiteindelijk toe dat hij werd opgeroepen voor Jong Oranje. “Dat was een hele mooie periode. Als ik terugkijk op met wie ik toen heb samengespeeld ben ik daar wel trots op. Je komt natuurlijk ook niet voor niets bij Jong Oranje terecht." Ondanks het feit dat Hupperts slechts bij Roda JC speelde, had hij niet het gevoel dat hij een stapje extra moest doen op het veld. “Eigenlijk was iedereen heel aardig tegen me. Ik ben zelf wel altijd heel bescheiden gebleven, maar de spelers om mij heen wisten natuurlijk ook dat ik iedere week basis speelde in de eredivisie." Hupperts debuteerde op 14 augustus 2013 tegen Jong Tsjechië en speelde samen met onder andere Memphis Depay, Quincy Promes en Hakim Ziyech. Zijn periode bij Jong Oranje herinnert hij zich zeer positief “Het was heel mooi om mee te maken. Het reizen, voetballen in een ander land en met zijn allen een duidelijk doel voor ogen hebben was heel mooi; We wilden ten koste van alles naar het Europees Kampioenschap toen." Als hij jongens van die periode nu tegenkomt maakt hij altijd nog een praatje. “De laatste vier jaar zat ik echter in België. Daar kom je niet zoveel bekenden tegen."

In de winterstop van wat uiteindelijk Hupperts‘ laatste seizoen in Kerkrade zou worden, zou er interesse zijn geweest van Ajax. “Ik heb daar zelf nooit iets van gehoord. Dit ging toen leven kort voor de thuiswedstrijd tegen Ajax. Na deze wedstrijd werd toen bekend gemaakt dat ik mijn contract, wat nog een jaar doorliep, niet zou gaan verlengen. Supporters zeiden toen dat ik dus naar Ajax zou gaan. Zelf heb ik uiteindelijk alleen maar gesproken met AZ Alkmaar. Zij waren in de winter al geïnteresseerd, maar toen wilde Roda JC me niet laten gaan. In de zomer hebben we toen niet verder gekeken, omdat ik graag naar AZ wilde." Na het seizoen vertrekt hij uiteindelijk voor één miljoen euro naar AZ. Een afscheid voor de aanvaller kwam er echter nooit. “Ik vind het nog altijd jammer dat ik geen echt afscheid heb gehad bij Roda JC. Uiteindelijk ben ik als speler uit de eigen jeugd toch voor veel geld verkocht en heb ik de club, ook financieel nog wat gebracht. Misschien wel mede daardoor vind ik het jammer."


Hupperts in actie voor Jong Oranje

Vertrek uit Limburg
Bij AZ beleefde hij een prima eerste seizoen. Dat eerste jaar speelde hij 31 wedstrijden. Het tweede jaar ging hij zelfs met AZ Europa in. “Europees voetbal was heel mooi om mee te maken. Je hebt een druk programma van drie wedstrijden in de week. Uiteindelijk speelde ik van de tien wedstrijden er acht mee. Uitgerekend Europees pakte ik trouwens de enige rode kaart in mijn carrière. Uit bij Partizan Belgrado kreeg ik twee keer geel." Al met al kijkt hij tevreden terug op zijn periode bij AZ. Ondanks het feit dat het avontuur maar anderhalf jaar duurde. “Ik heb nergens spijt van. Ik was toen voor het eerst samen met mijn vrouw weg uit Limburg en ik heb mijn best gedaan. Natuurlijk is het jammer dat ik daarna geen stap verder omhoog heb kunnen maken, maar als ik kijk naar de concurrentie die ik toen had van Alireza Jahanbakhsh en Steven Berghuis hoef ik me niet te schamen."

In de winter kreeg Hupperts te horen dat hij na de winterstop niet veel meer zou spelen. Hij koos toen bewust voor een verhuurperiode. Toch was dit lastig, “Een verhuurperiode van een halfjaar is altijd lastig. De eerste maand heb ik zonder mijn vrouw en hond in een hotel doorgebracht. Voor we uiteindelijk de sleutels kregen van ons eigen huis was het al maart. Dan is het seizoen alweer bijna voorbij. Daarnaast kwam ik ook nog in een slecht draaiend elftal terecht." Na een halfjaartje bij Willem II verkaste Hupperts naar KSC Lokeren. Hij speelde drieënhalf jaar in België. Dit was een lastige periode. “De periode bij Lokeren was moeilijk. Ik had voor hen gekozen, omdat ik weer lekker wilde voetballen. De faciliteiten waren heel matig. Dit wist ik, maar ze bleken toch minder dan ik gewend was. De eerste twee seizoenen ging het nog wel, maar daarna werd het steeds minder. In totaal heb ik bij Lokeren uiteindelijk zes verschillende trainers gehad. Dat zegt eigenlijk al voldoende." Voor de club ging het uiteindelijk helemaal mis. KSC Lokeren ging failliet en de vleugelspeler besloot terug te keren naar Nederland.


Hupperts viert een doelpunt bij KSC Lokeren met huidig Roda JC-speler Stefano Marzo

Terugkeer
Begin van dit seizoen sprak hij zelfs nog met Jeffrey van As over een mogelijke terugkeer in het Parkstad Limburg Stadion. Uiteindelijk koos hij toch voor VVV-Venlo. “Ik had niet verwacht ooit nog in de eredivisie te spelen. Toen VVV me die kans toch nog bood greep ik die met beide handen aan. Ik wist ook niet zeker dat er bij Roda JC dingen veranderd waren ten opzichte van de jaren ervoor. Dat weet je immers nooit van tevoren." Dat wil niet zeggen dat Hupperts een terugkeer niet heeft overwogen. “Er zijn meerdere momenten geweest waarop ik wilde terugkeren. Toen ik verhuurd werd aan Willem II al. Toen wilde Roda JC er niet aan. In 2016 wilde ik ook terug naar Roda JC komen. Toen koos de club er echter voor om Mikhail Rosheuvel vast te leggen. Men moest mij namelijk huren, Rosheuvel kon men twee jaar vastleggen. De club hoopte hem na een goed seizoen eventueel te verkopen. Aan mij huren was niets te verdienen." De Limburger is de club ook altijd blijven volgen en vindt het heel apart om te zien wat er allemaal met de club gebeurd is. “Uiteindelijk zijn er verschillende investeerders geweest en ik vind het heel spijtig dat dit niet gebracht heeft wat gehoopt werd."

Afgelopen week verscheen er in de Voetbal International een artikel waarin stond dat er bij VVV een aantal spelers mogen vertrekken, waaronder Hupperts. Op social media werd door supporters al gesproken dat de club een poging moest doen hem terug te halen. Als we vragen hoe hij reageert als Van As voor één februari nog belt, reageert hij lachend: “Dat weet ik niet. Ik zou in ieder geval nooit meteen nee zeggen. Sterker nog, over Roda JC zou ik altijd nadenken. Toen mijn profcarrière pas begon heb ik mij voorgenomen dat ik minimaal 100 wedstrijden voor Roda JC wil spelen!" Op dit moment staat de teller op 85 wedstrijden. Hierin wist hij zeventien keer te scoren en gaf hij elf assists.

De huidige spelers van de Voetbalacademie zou hij willen meegeven dat ze vooral moeten genieten. “Als je jong bent moet je vooral plezier maken en daarnaast iedere dag proberen beter te worden." Na zijn actieve carrière zou hij het nog wel zien zitten om terug te keren bij de Voetbalacademie. “Jeugdtrainer zou ik wel willen worden. Eerder dan hoofdtrainer."
Geplaatst op: 20-01-2021