Hij speelde acht jaar in de Voetbalacademie van Roda JC en zat ook nog een aantal jaar bij de selectie van het eerste. Ondertussen speelt hij in Zweden. Wij vroegen Nick hoe het nu met hem gaat.
Paspoort Nick Wolters
Leeftijd: 27
Geboorteplaats: Kerkrade
Lengte: 1,96m
Jaren Roda JC Voetbalacademie: 8
Positie: Doelman
Hoeveel jaar heb je in de academie van Roda JC gespeeld?
“Ik heb twee jaar in het jeugdplan gespeeld. Daarna ben ik doorgestroomd tot de B-Jeugd. Toen heb ik ervoor gekozen om naar Alemannia Aachen te gaan. In totaal heb ik dus acht jaar in de Voetbalacademie gespeeld. Daarna heb ik ook nog vier jaar bij het eerste gezeten."
Wie waren je trainers?
“Ik heb training gehad van Leon Schrijnen, John Ortmans (vier jaar), Dré Benders en Jan Louwers. Dan mist er ook nog een naam maar die moet ik je helaas schuldig blijven."
Met wie heb je gespeeld die wij zouden moeten kennen?
“Mitchel Paulissen, Jorrit Smeets, Daryl Werker en Mark Flekken. Daryl en Jorrit zaten eigenlijk een jaar onder mij maar zij schoven geregeld door om met ons mee te doen."
Heb je nog met mensen van toen contact?
“Eigenlijk nog met ze allemaal. Ik spreek nog regelmatig met Mark en Mitchel is al mijn beste vriend sinds ik drie jaar ben. Ook met Jorrit en Daryl heb ik nog contact."
Van wie heb je het meeste geleerd in je tijd bij Academie en waarom?
“Dan denk ik toch Hub Defesche. Hij was jarenlang mijn keeperstrainer. Ik ben hier binnengekomen toen ik vier jaar was en tot de dag dat ik weg ben gegaan heb ik bijna iedere dag met Hub getraind. Je leert het keepen van hem, je krijgt veel nuttig advies en ook bij de thuiswedstrijden was hij er bij. Van zo‘n man neem je dan toch het meeste op. Het is leuk om ook een voetbaltrainer te hebben maar voor een keeper is het dit toch net niet. Met je keeperstrainer ben je veel meer bezig en daardoor bouw je ook een hechte band op. Als ik hem nu nog wel eens tegenkom hebben we het nog steeds over die tijd en over het keepen. Buiten het feit dat het heel fijn is om een goede band met je keeperstrainer te hebben is het ook heel belangrijk. Als het niet klikt heb je een hele vervelende tijd. Juist, omdat je iedere dag zo nauw samenwerkt."
Nick in zijn tijd bij Roda JC
Je bent ook een tijdje weggeweest bij de academie. Hoe zat dit en hoe kijk je daarop terug?
“Klopt inderdaad. Ik ben toentertijd vertrokken naar Alemannia Aachen. In die periode kreeg de jeugd weinig kansen in het eerste van Roda. Helaas ging anderhalf jaar na mijn overstap de club failliet. Na dit faillissement had ik niet meteen andere opties en heb ik ervoor gekozen om op zeventienjarige leeftijd samen met mijn broer te gaan voetballen op het eerste van VV Chevremont. Daarna meldde zowel Roda als MVV zich bij mij maar als je van jongs af aan in de jeugd van Roda hebt gespeeld dan ga je niet naar MVV. Als je tussen beide kunt kiezen dan ga je gewoon terug naar Roda."
Was het moeilijk om Roda JC te verlaten?
“Van de ene kant zou ik zeggen, ja. Het was natuurlijk een vervelende keuze. Aan de andere kant was ik toch op een leeftijd waarop je voor jezelf kiest. Maar als je hier zoveel jaar hebt rondgelopen, je laat mensen achter dan is het niet makkelijk. Het was niet heel lastig maar toch even schakelen naar een andere omgeving met andere mensen."
Je hebt ook vier jaar bij de selectie van het eerste gezeten. Waarom bleef een doorbraak uit?
“Ja… Je begint natuurlijk met wedstrijden spelen op het tweede (Jong Roda JC toen, nu Roda JC O21) Het eerste jaar waren we met Bram Verbist, Benjamin van Leer en ik. Dat was sowieso een topgroep waar ik nog steeds contact mee heb. Bram was natuurlijk eerste keuze in het eerste jaar. Toch wisten we toen wel al dat Benjamin zou doorbreken. Op het einde van het seizoen en in de play-offs speelde Benjamin en als je dan zo speelt als hijj toen deed, dan heeft de trainer geen reden tot wisselen. Daarnaast was hij eigenlijk ook nooit geblesseerd. Er waren wel wedstrijden waarin ik zou spelen. Ik had al te horen gekregen dat ik de bekerwedstrijd zou keepen uit tegen PSV. Een paar uur voor de wedstrijd besloot Ton Caanen dat Yves de Winter moest spelen. Dit was natuurlijk heel erg zuur. Volgens Caanen verdiende Yves toch nog één kans. Ik was op dat moment al tweede doelman. Wat het extra zuur maakte. Daarna in de competitie speelde uiteraard Van Leer weer."
Je hebt ook nog bij FC Dordrecht gespeeld. Hoe was dat?
“Ja klopt, dat was een hele rare situatie natuurlijk. Daar speelde we “om en om". Dan Renze Fij, dan ik. Ik ben toen door Marco Boogers naar FC Dordrecht gehaald. Ik wist dat ik zou gaan spelen maar een week voor de competitie begon was Marco weg en nam Hans de Zeeuw het over. Toen zijn we dus “om en om" gaan spelen. Ieder twee wedstrijden en dan mocht de ander weer. Dat was voor ons beide heel bizar. Met Renze heb ik overigens ook tot op de dag van vandaag nog steeds contact. Het ligt natuurlijk ook voor een gedeelte aan jezelf. Daar ben ik het helemaal mee eens maar door de omstandigheden speel je geen fijne wedstrijden. Je kunt niet wennen aan je team, je achterhoede en je komt al helemaal niet in een ritme. Hier hadden we allebei last van waardoor we allebei geen goede wedstrijden speelden. Uiteindelijk heeft de technische staf na vier wedstrijden toen toch gekozen voor Renze Fij. Acht wedstrijden later koos men weer voor mij, deze wedstrijden speelde ik prima maar toen wist ik al dat er een andere keeper zou komen. Dit werd uiteindelijk Bryan Janssen die over kwam van Sparta. Renze is toen terug gegaan naar Heracles en mijn contract hebben we laten ontbinden. Al met al was deze periode op voetbalgebied verschrikkelijk. Het probleem zat hem overigens niet in de selectie of de club. Met sommige jongens heb ik nog steeds contact en met de club heb ik nooit problemen gehad"
Al met al dus ook wel wat pech gehad?
"Ja klopt. Uiteindelijk wil ik de schuld natuurlijk niet helemaal bij Dordrecht in de schoenen schuiven. Maar fijn was het natuurlijk niet. Achteraf was het ook zuur dat ik drie dagen nadat ik bij Dordrecht getekend had, telefoon kreeg van Cambuur en MVV. Toen kon ik natuurlijk niet meer weg bij Dordrecht. Toen mijn contract daar ontbonden werd heb ik met beide clubs nog contact gehad en was ik dicht bij een overstap naar Leeuwarden. Helaas kwam ook daar toen een andere technisch directeur waardoor dat toen niet doorging. Ook dit jaar heb ik nog contact gehad met MVV maar toen had ik net twee jaar bijgetekend in Zweden. Waar ik blij mee ben."
Je speelt nu in Zweden. Hoe ben je daar terecht gekomen?
“Een Zweedse zaakwaarnemer zocht contact met mijn zaakwaarnemer. Toen ben ik eerst naar Göteborg gegaan en ben daarna verhuurd. Ik wilde graag prof blijven en heb er toen dus voor gekozen om dit avontuur aan te gaan. Op dit moment speel ik voor AFC Eskiltuna. Een van de vier clubs uit Eskiltuna. Vorig jaar helaas gedegradeerd uit de Allsvenskan (hoogste niveau in Zweden) naar de Superettan (Het tweede niveau in Zweden)"
Hoe bevalt het daar?
“Het is een heerlijk land om in te wonen. Echt heel mooi. Zolang het kan blijf ik lekker daar. Tuurlijk zou ik nog een keer naar de zon willen maar ik heb nog twee jaar contract en zit op dit moment prima op mijn plek."
Heb je de ambitie/wens om nog terug te komen bij Roda JC?
“Ja dat is een hele goede vraag. Ik zou er zeker niet onwelwillend tegenover staan. Ook in deze situatie niet. Hoe leuk ik het ook heb in Zweden. Roda blijft toch in je hart. Dus ik zou zeker wel terugkomen of dat nu als speler of als trainer is."
Heb je nog een tip voor de jeugdspelers die nu bij de academie zitten?
“Geniet van je tijd hier. Geniet van wat je krijgt en hier mag doen. Ga er vol voor want niets in het voetbal is zeker. Met name dat wil ik mee geven. Geniet ervan!"