Uitgelicht: Dublin Boon

Van Nieuw-Zeeland naar Nederland en van Christchurch naar Kerkrade. Hij heeft Thibaut Courtois als idool en is de keeper van Roda JC O21. Dit is Dublin Boon uitgelicht.
Wil je je even kort voorstellen?
“Mijn naam is Dublin Boon, ben 18 jaar oud en ik kom uit Nieuw-Zeeland. Ik ben de keeper van Roda JC O21. Mijn studie heb ik al afgerond aan de Burnside High School in mijn thuisland. Momenteel woon ik op mezelf in Kerkrade. Mijn vorige club was in Nieuw-Zeeland: Nomads United uit Christchurch. Dit seizoen is mijn eerste seizoen in de Roda JC Voetbalacademie.”

Hoe ben je dan bij Roda JC terechtgekomen? 
“Precies één jaar geleden, in december 2022, heb ik meegedaan aan een trainingskamp in Melbourne te Australië. Dit werd georganiseerd door Boris Ivanov van Victoria Football en er waren diverse internationale scouts en trainers aanwezig. Een aantal van hen waren enthousiast over mij geworden en zo kreeg ik de kans om in februari naar Nederland te gaan. Ik heb toen een aantal proeftrainingen gedaan bij PEC Zwolle, FC Emmen en bij het Belgische OH Leuven. Ook heb ik de kans gehad om bij PSV te mogen trainen, omdat trainer Albert van der Sleen mij had gezien op het trainingskamp. Dit alles heeft een paar maanden geduurd, totdat Robert-Jan Zoetmulder, een keeperstrainer van PSV en tevens oud-keeperstrainer van Roda JC, mij deze club aanraadde. Ik ben voordat het seizoen begon op proef gekomen, en werd zo uiteindelijk aangenomen voor de O21.”

Wat is jouw ultieme doel in de voetbalwereld?
“Ik kijk al mijn hele leven op naar de Premier League. Van die competitie heb ik ook de meeste wedstrijden gezien. Ik heb niet echt een specifieke club waar ik heen wil, maar ik hoop wel dat ik Roda JC-1 ga halen. Iedereen in de O21 en in het eerste elftal heeft mij zo goed opgevangen en geholpen. Daar ben ik enorm dankbaar voor en ik denk dat het maken van mijn debuut kan weergeven hoeveel ik verbeterd ben door alle hulp. Ik ben hierheen gekomen om te kijken hoe goed ik kan worden en hoever ik kan komen. Ik wil alles uit mezelf halen en ik wil gewoon op het hoogst mogelijke niveau spelen waarvan ik denk dat ik het aankan. Misschien is het de Premier League, misschien het eerste van Roda JC of misschien de O21. Ik ben er hoe dan ook blij mee.”

Heb je ook ambitie voor de nationale ploeg van Nieuw-Zeeland?
“Het nationale elftal van Nieuw-Zeeland halen zie ik meer als een bonus dan als een prioriteit. Ik kom liever verder in Europa met clubs, dan dat ik voor het nationale elftal speel. Maar als de kans er is, dan grijp ik die natuurlijk met beide handen aan.”

Wie is hierin je voorbeeld?
“Thibaut Courtois. Ik keek vroeger heel veel naar hem, toen hij bij Chelsea keepte. Hij deed het daar fantastisch en dat vond ik heel mooi om te zien. Hij houdt dat niveau ook vast bij Real Madrid en mede daardoor is hij een grote inspiratiebron voor mij.”

Wie is je favoriete (ex-)Roda JC-speler?
“Ik ken er natuurlijk niet veel, maar ik heb een paar keer met Roda JC-1 meegetraind en ik vind dat alle drie de keepers (Koen Bucker, Loek Hamers en Jordy Steins) mij heel goed hebben geholpen en ik heb al veel van ze geleerd. Eigenlijk is iedereen in het eerste elftal heel aardig en goed voor me geweest, dus is het heel moeilijk om er maar één uit te kiezen.”

Heb je een favoriete speler uit Nieuw-Zeeland?
“Op dit moment is dat Ryan Thomas (PEC Zwolle) omdat hij ook helemaal naar Nederland is gekomen en hetzelfde heeft meegemaakt. Ik heb hem ontmoet toen ik in Zwolle was en dit was een geweldige ervaring. Qua keepers zijn er niet echt veel grote namen in de Nieuw-Zeelandse voetballerij, maar wat niet is kan nog komen. Twee keepers die het eiland hebben verlaten zijn Michael Woud die nu in Japan speelt, maar ook bij Willem II heeft gespeeld, en Kees Sims die keept in Zweden.”

Wat wil je aan andere (jongere) keepers meegeven?
“Als je ergens een kans krijgt, maak er gebruik van. Natuurlijk zit er ook een grote geluksfactor aan vast. Dat iemand meer geluk heeft of als je ergens een proeftraining mag doen en je haalt het niet, dan moet je dat leren te accepteren. Je moet het omdraaien en naar jezelf kijken. Probeer volgende keer nog iets harder te werken en probeer om jezelf in posities te plaatsen waar er een grotere kans is dat jíj de gelukkige bent. Als je niet in de goede positie bent om zo’n kans te krijgen, dan ga je er ook geen krijgen.”

Wat is je het meeste bijgebleven van je carrière tot dusver?
“Voetbal is een stukje kleiner in Nieuw-Zeeland, dus heel veel grote toernooien zijn er niet echt. Ik herinner me wel nog dat ik een aantal jaar geleden een toernooi heb gespeeld waarin je het met je eigen regio opnam tegen de andere regio’s. In dat team spelen en die strijd aangaan was altijd een mooie beloning. Daarnaast is het spelen in het eerste elftal van mijn vorige club ook een hoogtepunt. Ik heb daar de hele jeugdacademie doorlopen en ben toen doorgebroken in het eerste elftal, dat was heel mooi.”

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
“Ik wil natuurlijk nog steeds keeper zijn, al weet ik nog niet op welk niveau dat zal zijn. Dat wordt de komende jaren pas echt duidelijk. Ook het voetballen in opnieuw een ander land lijkt me wel wat. Ik hoop ook dat ik dan mijn familie weer iets vaker kan zien, maar dat zien we tegen die tijd wel.”
Geplaatst op: 13-12-2023