Jeugdspeler van de Week: Jimmy Vijgen

Sinds zijn zevende levensjaar speelt Jimmy Vijgen (19) al bij diverse jeugdteams van Roda JC Kerkrade. In de reservecompetitie (Jong Roda JC) is hij geen onbekende, maar vanavond begint voor hem het échte werk.
Vijgen is door interim-coach Maurice Verberne bij de selectie van het eerste elftal gehaald voor het competitieduel met FC Den Bosch. Een beloning voor de geboren Heerlenaar, die begon bij RKSV Groene Ster.

‘‘Ik woon in Heerlerheide en heb op basisschool De Schacht (tegenwoordig Mijn Spoor, red.) gezeten. Vanuit daar ben ik, terwijl ik ook naar Roda JC switchte, verder gegaan op Brandenberg in Landgraaf," aldus Vijgen, die netjes zijn diploma haalde. Een vervolgopleiding is Vijgen gaan volgen op Arcus (tegenwoordig Vista Collega, red.), in Heerlen. “Mijn ouders zitten in de horeca, dus als back-up ben ik verkoopspecialist gaan studeren." Maar dat voetbal op plek één staat, is geen geheim: “Daarin slagen is mijn grootste droom!"

Een droom
Die droom kan nu een vervolgstap krijgen. Nu hij deel uitmaakt van de selectie voor vanavond bestaat er een mogelijkheid dat Vijgen zijn debuut in het professionele voetbal kan maken. “Werkelijk een droom", vertelt een glunderende Vijgen. “Ik loop hier al zoveel jaren rond, heb seizoenkaarten gehad en nu mag ik voor het eerst plaatsnemen op de reservebank. Als kleine jongen ben ik begonnen bij Roda en als grote jongen wil ik mij gaan bewijzen."

Dat Vijgen plaats mag nemen op die reservebank is snel gegaan. “Maurice Verberne belde mij donderdagochtend, of ik mij wilde melden op de ochtendtraining." Voor Vijgen was daar geen twijfel over mogelijk: “Natuurlijk ga je dan trainen. Als je dan ook nog te horen krijgt dat je bij de wedstrijdselectie hoort, ben je extra trots en blij."

Onder Jean-Paul de Jong trainde Vijgen wel al diverse keren mee, maar kwam het niet tot een selectie. “Ik had het nu ook echt nog niet verwacht," legt Vijgen uit. “De hoop was er natuurlijk altijd. Nu is die waarheid geworden." De oudere jongens in het elftal hebben Vijgen in ieder geval goed opgevangen. “En dat is fijn. Spelen in een omgeving waar je prettig voelt, is natuurlijk veel fijner!"

Cristiano Ronaldo
Vijgen is een typische buitenspeler, die ervan houdt om zijn mannetje op te zoeken en hem op snelheid voorbij te gaan. Cristiano Ronaldo is dan ook hét voorbeeld van hem. “Hoe hij zichzelf omhoog heeft gewerkt vind ik fantastisch. Hij heeft zijn talent niet gekregen, maar zelf ontwikkeld," aldus Vijgen, die vorig seizoen 21 keer scoorde in de Onder 19. “Natuurlijk is Lionel Messi ook een wereldvoetballer, maar hij heeft gewoon een geboren gave. Hard werken voor een goed eindresultaat - zoals Ronaldo - spreekt mij meer aan."

In de afgelopen jaren heeft Vijgen op het veld gestaan met onder andere Ruben Kluijvert, Lutsharel Geertruida, Sergiño Dest en Jurriën Timber. Die laatste twee ontmoette hij in een bekerduel. “Het was toen echt een hele warme dag en het liep uit op penalty‘s die wij wonnen. Het was wennen om tegen hen te spelen (Dest was Vijgens directe tegenstander, red.), maar niet moeilijker. Van die duels leer je het meest."

Voor vanavond hoopt Vijgen vooral dat Roda JC wint. Zijn debuut zou een fijne beloning zijn na de afgelopen jaren in de jeugdopleiding. Een bedankwoordje voor zijn trainers kan dan ook niet ontbreken. “Alle trainers hebben mij echt uitstekend geholpen. En in de afgelopen drie jaar Danny Volkers in het speciaal. Hij heeft mij echt het een en ander bij weten te leren."
Geplaatst op: 06-02-2020